Meditációs párna, derékalj, matrac és tönkölypárna bolt

Császárfa nevelés

2014. március végén, zöldség és palánta termesztésünk mellett, kínai császárfa  (Paulownia tomentosa) csemeték nevelésébe kezdtünk. Kezdetnek pár száz magot ültettünk el saját keverésű nevelő talajban. A magoncok cseperedésével – májustól kezdve, folyamatosan ültetjük edényekbe, illetve helyükre, majd áttelelő helyükre.

Jelenleg 20-50 cm-es csemetéket lehet rendelni. A készlet az idei évben korlátozott.

császárfapalánta2

A császárfa 10-25 m magasra nő, levelei nagyok, 15-40 cm szélesek, szíves vállúak, hegyes csúcsúak, többnyire szív alakúak; keresztben átellenesen állnak a hajtáson. Fiatal fákon hármas örvökben is állnak, és jóval nagyobbak, mint a kifejlett példányokon. A virágok hosszú bugában állnak, lila színűek, májusban nyílnak, nagyon illatosak, egyenként 4-6 cm hosszúak. Termése száraz, tojás alakú, de hegyes csúcsú 3–4 cm hosszú tok. Rengeteg apró szárnyas magot tartalmaz, melyek szél és víz segítségével terjednek. A virágrügyek ősszel fejlődnek, így hideg teleken fagykárt szenvedhetnek. A császárfa képes túlélni az erdőtüzeket, mert gyökérsarjról gyorsan újra fejlődik. Jól tűri a szennyezett levegőt és talajban sem válogat, pionír növény. Levelei felhasználhatók takarmánynak, és gyökerei megakadályozzák a talajeróziót.

Díszfaként széles körben ültetik. A hajtások visszavágásakor gyorsan növekedésnek indul és hatalmas levelei fejlődnek.

Kínában régi szokás, hogy lánygyermek születésekor ültetnek egy császárfát, és amikor a gyermek felnő és férjhez megy, kivágják a fát és abból készítik el az új pár bútorait. A császárfa-faragás egy művészeti ág Japánban és Kínában.

Forrás: Wikipédia

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.