2014. március végén, zöldség és palánta termesztésünk mellett, kínai császárfa  (Paulownia tomentosa) csemeték nevelésébe kezdtünk. Kezdetnek pár száz magot ültettünk el saját keverésű nevelő talajban. A magoncok cseperedésével – májustól kezdve, folyamatosan ültetjük edényekbe, illetve helyükre, majd áttelelő helyükre.

Jelenleg 20-50 cm-es csemetéket lehet rendelni. A készlet az idei évben korlátozott.

császárfapalánta2

A császárfa 10-25 m magasra nő, levelei nagyok, 15-40 cm szélesek, szíves vállúak, hegyes csúcsúak, többnyire szív alakúak; keresztben átellenesen állnak a hajtáson. Fiatal fákon hármas örvökben is állnak, és jóval nagyobbak, mint a kifejlett példányokon. A virágok hosszú bugában állnak, lila színűek, májusban nyílnak, nagyon illatosak, egyenként 4-6 cm hosszúak. Termése száraz, tojás alakú, de hegyes csúcsú 3–4 cm hosszú tok. Rengeteg apró szárnyas magot tartalmaz, melyek szél és víz segítségével terjednek. A virágrügyek ősszel fejlődnek, így hideg teleken fagykárt szenvedhetnek. A császárfa képes túlélni az erdőtüzeket, mert gyökérsarjról gyorsan újra fejlődik. Jól tűri a szennyezett levegőt és talajban sem válogat, pionír növény. Levelei felhasználhatók takarmánynak, és gyökerei megakadályozzák a talajeróziót.

Díszfaként széles körben ültetik. A hajtások visszavágásakor gyorsan növekedésnek indul és hatalmas levelei fejlődnek.

Kínában régi szokás, hogy lánygyermek születésekor ültetnek egy császárfát, és amikor a gyermek felnő és férjhez megy, kivágják a fát és abból készítik el az új pár bútorait. A császárfa-faragás egy művészeti ág Japánban és Kínában.

Forrás: Wikipédia

 

 

Vélemény, hozzászólás?